'Proces moord Roo moet over'

De advocaat van de man die in 1995 werd veroordeeld voor de spraakmakende moord op de coffeeshophouder Harry Roo, werkt aan een herzieningsverzoek. De advocaat ziet kansen nu het lichaam van Roo is opgegraven voor nieuw onderzoek.

De advocaat van de man die in 1995 werd veroordeeld voor de spraakmakende moord op de coffeeshophouder Harry Roo, werkt aan een herzieningsverzoek. De advocaat ziet kansen nu het lichaam van Roo is opgegraven voor nieuw onderzoek.

De zaak Roo is vooral bekend vanwege de later verboden ' Zaanse verhoormethode ' en de manier waarop de Groninger aan zijn einde kwam.

De Groninger Roo werd in de zomer van 1995 doodgeschoten, waarna compagnons van hem een ontvoering in scène zetten en losgeld eisten. Henk E. werd in hoger beroep veroordeeld op basis van de verklaring van twee gevangenismedewerkers aan wie E. over het doden van Roo zou hebben verteld.

Twee weken geleden werden in Staphorst de botten van Roo opgegraven door justitie. Die deed dat om te kijken naar een mogelijk verband tussen de onopgeloste moord op de Groninger Antoinette Bont, die in dezelfde week werd vermoord en van wie het lichaam op identieke wijze in delen werd teruggevonden.

Als uit het botonderzoek blijkt dat de twee lichamen op dezelfde wijze zijn bewerkt, is de kans zeer groot dat iemand uit de oude verdachtengroep rond Roo, meer weet over de dood van Bont. E. is bereid om DNA af te staan. Hij ontkent iedere betrokkenheid.

,,Ik wil weten wat het botonderzoek oplevert. Er kan uit blijken dat het verhaal van de gevangenismedewerkers niet deugt. Deze twee mensen wil ik oproepen als getuigen'', aldus Louis de Leon van De Leon Advocaten in Utrecht. De gevangenismedewerkers stapten pas twee jaar na hun gesprek met Henk E. naar justitie. Volgens De Leon was hun verklaring een opzetje om zijn cliënt er bij te lappen.

E. werd in 1996 eerst vrijgesproken van het doden van Roo. De rechtbank accepteerde een bekentenis van E. niet, omdat die met de spijkerharde Zaanse Verhoormethode was losgepeuterd. De Leon is ervan overtuigd dat het ware verhaal over de moord op Roo nooit naar buiten is gekomen.

Lees zaterdag in de bijlage van Dagblad van het Noorden deel 1 van een grote tweeluik over de moorden op Harry Roo en Antoinette Bont. Wat is nu precies de connectie tussen de twee moorden? En wie bleef buiten schot bij het proces rond Roo?

Het bijlageartikel is ook digitaal te lezen: Moordmysterie rond Roo .

Volg verslaggever @mickvanwely op Twitter.

Nieuws

Meest gelezen

menu