Recensie Assassin's Creed Chronicles India en Russia: Pauzenummer

Pauzenummer

Assassin's Creed zit in de hoek waar de klappen vallen. Een succesvolle titel met een paar heel goede games, waarvan de marketingafdeling opeens denkt: hier valt meer uit te halen. Dat hebben we geweten: twintig games, op allerlei platformen, sinds 2007.

Wat mij betreft waren de games uit het Renaissancetijdperk de toppers en ging het daarna gestaag en soms hardhollend bergafwaarts (Unity, met een beschamend aantal bugs). Sinds de lancering van het eerste avontuur van het sluipmoordenaarsgilde werden niettemin meer dan 75 miljoen games verkocht.

Commercieel heeft Assassin's Creed dus gebracht wat het moest, maar ook uitgever Ubisoft realiseert zich dat de originaliteit en kwaliteit te veel onder druk zijn gekomen. Het bedrijf heeft daarom aangekondigd dat in 2016 en 2017 geen nieuwe titel in de serie wordt uitgebracht, zodat makers voldoende tijd hebben voor een goed doortimmerd verhaal om de serie te vervolgen.

Schilderachtige spin-off

Assassin's Creed Chronicles: India en Russia, nu net uitgekomen, zijn dus voorlopig de laatste titels in de reeks. Chronicles was een spin-off van de originele reeks en Russia is het slot van een trilogie die vorig jaar begon met China. De verhalen spelen zich af in historisch belangwekkende perioden in die landen en dat is natuurlijk interessant. Het Russissche avontuur speelt in de nasleep van de communistische revolutie.

 

De Chronicles zien er altijd al anders uit dan de ‘echte' Assassin's-games: wat meer schilderachtig, minder details. Maar vooral technisch zijn ze veel minder geavanceerd. Ik had vaak het gevoel terug in de tijd te zijn en als een Prince of Persia door een platformavontuur te rennen.

Verhaaltechnisch zijn deze twee laatste avonturen ook beduidend minder. Natuurlijk moeten er weer veel vijanden worden beslopen en vermoord, en klim je heel wat gebouwen op en af. En het is al bijna standaard voor een Assassin's Creed-avontuur: er zitten behoorlijk wat onvolkomenheden in.

Waarschijnlijk zijn er nog net voldoende fans die het commercieel verantwoord maken deze games uit te brengen. Maar ik hoop dat er in 2018 weer eens een heel goede episode verschijnt. Ik vind het geen enkel probleem om daarop te wachten zonder nog eens een middelmatig avontuur opgedrongen te krijgen.

 

Assassin's Creed Chronicles: Russia, voor Playstation 4 en Xbox One. Ontwikkelaar en uitgever: Ubisoft. Leeftijd 16+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Archief
Tech
menu