Sterrenkok opent restaurant in Peize

Er is vrijwel geen kok in het Noorden met zo'n cv als Leendert Scholtus. Hij werkte louter bij sterrenrestaurants en heeft nu in Peize zijn eigen restaurant geopend.

Sterrenkok opent restaurant in Peize

Sterrenkok opent restaurant in Peize

Zo nu en dan kloppen mensen nog aan voor een ijsje of een pannenkoek. Die zijn echter niet meer te koop in de fraaie boerderij aan de Groningerweg in Peizerwold. In de keuken van De Goudplevier wachten lamsnek, kokkels en andere fraaie producten van chef Leendert Scholtus (39) op gasten.

Het werd tijd voor een eigen zaak, concludeerde de kok uit Dronten vorig jaar. Na chef te zijn geweest in restaurant De Librije van Jonnie Boer (drie Michelinsterren), Het Koetshuis (één ster) en De Echoput (één ster) ging Scholtes op zoek naar een eigen zaak.

,,Het Zuiden en het Westen trokken me niet. Het Noorden wel. Een mooi gebied en met een lagere concentratie toprestaurants'', legt Scholtus uit. Eerst hadden de chef en zijn vrouw Naomi (41) een zaak op het oog aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Uiteindelijk kozen ze voor de boerderij in Peizerwold. Het openen van de zaak ging niet gemakkelijk. ,,Het is crisistijd. Banken zijn voorzichtig, zeker bij horeca-ondernemers.''

Intact

Vanaf het grote eetterras is de zuidrand van de stad te zien. ,,Een mooie locatie. Landelijk, maar op nog geen tien minuten met bus of auto naar de stad. De bus stopt zelfs pal voor de zaak.'' Een vergelijking met de Veluwe, waar Scholtus werkte gaat te ver, maar aan de rand van het natuurgebied Onlanden met fazanten en reeën bijkans in de achtertuin voelt de kok zich al best thuis.

In De Goudplevier, dat van dinsdag tot en met zaterdag open is, was eerder een pannenkoekenrestaurant gevestigd. En voordat er pannenkoeken werden gebakken zaten er cafés van verschillende eigenaren. Scholtus heeft de zaak een lik verf gegeven, maar verder is de boerderij intact gelaten. Grote balken sieren de sfeervolle eetzaal. De ruimte waarin vroeger het café zat, is nu ingericht als zaaltje voor gasten met speciale wensen. ,,Of voor een wijnproeverij voorafgaand aan een diner.''

In de keuken van Scholtus pruttelt in een pan varkensjus die door de chef wordt ingedikt. De jus komt vanavond op een bord naast een stuk buikspek. In een bijgebouwtje gaart rundersucade met olie en specerijen in een vacuümgetrokken zak. ,, Die ligt nu al twaalf uur te garen in een warm bad dat ik digitaal op temperatuur houd.''

Breed publiek

Scholtus wacht op kokkels, scheermessen en harder van het wad. ,,Ik gebruik natuurlijk het liefst producten uit de regio. We zoeken nog naar leveranciers met mooie kaas of lekker vlees.'' De tafels zijn mooi en compleet gedekt. De servetten zijn weliswaar van linnen, maar een linnen tafelkleed gaat te ver. ,,Mensen moeten zich hier thuis voelen. Kwaliteit is hier het belangrijkste. Een goed stuk vlees of vis op de kaart. Met bediening die kennis van zaken heeft.''

De chefkok en restauranteigenaar heeft een gastdame uit de Veluwe over laten komen. Ze slaapt in een gehuurde kamer in Peize. Andere personeelsleden heeft Scholtus in de omgeving gerekruteerd. Scholtus ziet door de week zijn kinderen niet. ,,Die blijven nog even op school in Dronten. Mijn vrouw komt wel een aantal dagen per week over.''

Het restaurant begint aardig te lopen. ,,Op sommige dagen zitten we al op vijftien tafels. Dat is nog niet te vergelijken met de Librije waar we op honderd zaten, maar ik ben best tevreden.'' Scholtus hoopt op een breed publiek. ,,Mensen uit dorp en stad. Voor een gerecht á la carte. Of voor een menu.''

De omgeving heeft het horecastel al omarmd. In de hoek van de eetzaal prijkt een pot met een grote plant. ,,Met een kaartje dat is ondertekend door 22 buurtbewoners. Prachtig!''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Archief
menu