Voorkom bedrog met kromme velgen

Voorkom bedrog met kromme velgen

Soms staan wij paf van de kuren van onze motorvoertuigen. Heeft u een prangende vraag over uw auto, motor of bromfiets? Stel hem! Wij proberen met een antwoord te komen en hopen dat wij daarmee tegelijkertijd andere lezers een handje helpen.

Soms staan wij paf van de kuren van onze motorvoertuigen. Heeft u een prangende vraag over uw auto, motor of bromfiets? Stel hem! Wij proberen met een antwoord te komen en hopen dat wij daarmee tegelijkertijd andere lezers een handje helpen.

Het komt met grote regelmaat voor. Automobilisten duiken met een van hun lichtmetalen velgen in een diep gat in de weg of knallen tegen een paaltje of een stoeprand. Het resultaat is – hoewel er vaak weinig aan te zien is – een krom wiel dat tijdens het rijden irritante vibraties veroorzaakt of zelfs de hele auto door elkaar schudt. Eén nieuwe velg blijkt soms erg prijzig of niet te vinden. En daarmee is in feite het hele setje waardeloos.

Om de schade te beperken, besluiten sommige onscrupuleuze gedupeerden de ellende door te schuiven. Ze zetten de wielen na een spuitbeurt met velgenspray op een verkoopsite en zadelen iemand anders op met hun pech. Vaak komt pas aan het licht dat de velgen niet deugen als ze weer onder een auto worden gezet. Of wanneer er nieuwe banden op worden gemonteerd.

"Wij moeten regelmatig mensen teleurstellen die via internet een setje tweedehands velgen hebben gekocht. Als hun 'nieuwe' wielen bij ons op het balanceerapparaat worden gezet, blijken er niet zelden één of meer zo krom als een hoepel en totaal onbruikbaar", zegt een medewerker van een noordelijk bandenbedrijf.

Een jonge oldtimerbezitter die klassieke lichtmetalen velgen voor zijn bijna veertig jaar oude Volvo stationcar heeft aangeschaft, wordt een beetje bleek om de neus als hij slecht bericht krijgt. Eén fris gespoten velg – een Volvo Virgo turbovelg voor de kenners – heeft niet één zware beschadiging maar twee. Slingerend draait het wiel rond op het balanceerapparaat. Met balanceerlood – zelfs niet met héél véél – valt hier niets te beginnen.

Misschien kan een gespecialiseerd bedrijf de velg opnieuw richten, maar de man van het bandenbedrijf betwijfelt het. Bovendien is dat alleen lonend bij zeldzame of tamelijk prijzige velgen. De prille oldtimervriend staat er wat beteuterd bij. Hij kan toch niet drie van de door hem begeerde wielen laten monteren en één lelijk stalen wiel met een plastic deksel?

Hij herinnert zich dan dat een kennis nog één Virgo-velg heeft en besluit hem te vragen of hij die mag gebruiken. De eigenaar van het wiel – dat vele jaren geleden op een autosloperij tussen de modder is aangetroffen – doet het de jonge automobilist cadeau. Hij heeft echter al een paar keer op het punt gestaan het weg te gooien omdat hij betwijfelt of het recht is. Een paar deukjes in de velg-rand laten bij hem alarmbellen rinkelen.

Maar op de balanceermachine draait de oude, wat verweerde velg tot ieders verbazing snaarstrak rond. Geen grammetje balanceerlood hoeft er op. De oude Volvo rolt dankzij het mazzeltje met het oude wiel nu trillingvrij en soepel over het asfalt op vier gespierd ogende turbovelgen. Zoveel geluk heeft echter niet iedereen. Wie via internet of op een beurs tweedehands – lichtmetalen – velgen wil kopen, doet er dan ook verstandig aan ze pas te betalen nadat een garage of een bandenbedrijf heeft gecontroleerd of ze recht zijn. O ja, en laat dan meteen even checken of ze niet lekken door corrosie van het aluminium.

Stel uw vraag per mail ([email protected]) en leg kort en duidelijk uit wat het probleem is. Vermeld naam, woonplaats en leeftijd.

Nieuws

Meest gelezen

menu