Wonen in het pikkedonker in Assen

Bewoner Chris Dirksen moet over de plassen heenspringen om op straat te komen

De gemeente Assen spant een kort geding aan tegen de eigenaren van een stuk grond aan de Rembrandtlaan in Assen. De straat zit zonder verlichting, maar de grondeigenaren zijn onbereikbaar.

De straat ligt vrijdagmorgen vol met grote waterplassen. De gesmolten sneeuw heeft de Rembrandtlaan weinig goed gedaan. Er zijn dan ook nauwelijks plaatsen op straat waar men kan lopen zonder natte voeten te krijgen. Lantaarnpalen ontbreken, net als een voetpad en een definitieve bestrating. Dat laatste is nog te verklaren, er wordt immers nog gebouwd. Zeven woningen zijn nu opgeleverd, terwijl binnenkort wordt begonnen met het tweede gedeelte van de geplande bouw.

'In het donker is het niet veilig'

Bewoners van de straat zijn de overlast beu en riepen de hulp in van de gemeente. ,,De grondeigenaren zijn verantwoordelijk voor het bouwrijp maken van de grond. Daar horen een definitieve bestrating, lantaarnpalen en voetpaden bij. Dat zijn we ook zo overeengekomen”, legt gemeentewoordvoerder Martin de Bruin uit.

Johannes Sijbom woont sinds 2013 op de hoek van de straat. En al die jaren is de straat niet verlicht. ,,Toen we hier als een van de eersten kwamen wonen, wisten we dat het een bouwterrein was. Tijdens de verhuizing was het al een donker stuk.”

Hij kan soms zijn oprit maar moeilijk vinden. ,,Het ontbreken van de verlichting is echt een probleem. De weg wordt ook veel gebruikt als route naar het station. In het donker is het niet veilig.”

Contrast

De straat ligt naast het spoor in de nieuwe woonbuurt Het Palet in Assen-Oost. Het contrast met de andere straten in de wijk is groot, want daar zijn de lanen breed en goed onderhouden.

Het doet Sijbom dan ook goed dat de gemeente nu in actie komt. Hij heeft zelf ook al meerdere keren de grondeigenaren proberen te bereiken. ,,Dan kreeg ik een vriendelijke secretaresse aan de telefoon die zei dat de eigenaar contact op zou nemen. Maar dat deed hij nooit.”

Geen reactie

Ook de gemeente kan de eigenaren, de heer E. Gassler en mevrouw J. Rapati niet bereiken, zo laat De Bruin weten. ,,We hebben het herhaaldelijk geprobeerd, ook met een advocaat, maar hebben nooit een reactie ontvangen. We kunnen nog maar één ding doen: een procedure starten. Want dit is voor de bewoners ontzettend vervelend.”

Wanneer het kort geding is, is nog niet bekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Archief
menu