Wonen waar de tijd heeft stilgestaan

Deze week in Wonen&Co: De eeuwenoude Saksische boerderij De Eshof op de hoek van de Esweg en de Steeg in Norg is de mooiste van het dorp, zo vonden Jelke en Annemarie Nijboer jaren terug al. Toen het pand acht jaar geleden te koop kwam, sloegen de twee dan ook direct toe. "Ik voel me hier heel bevoorrecht."

Norg is een prachtig dorp. Wie door het oude deel van het esdorp wandelt, waant zich vanzelf in vroegere tijden. Smalle straatjes als de Esweg, de Pompstraat en de Steeg, de brinken met hun grote eiken, de eeuwenoude Saksische boerderijen, het moge duidelijk zijn dat aan dit idyllische tafereel de afgelopen honderd jaar niet veel is veranderd.

Hoe woont de familie Nijboer in een boerderij uit 1762? Ervaar het in Wonen&Co, de woonbijlage van het Dagblad van het Noorden op zaterdag 30 oktober.

In de Wonen&Co bij de vernieuwde Leeuwarder Courant deze thuisreportage: Lekker zuinig in luchtdichte boerderij.

De CV hoeft amper aan. Kamers worden verwarmd met de zon of de computer. Dubbeldikke deuren sluiten de boerderij van Halbe en Tineke Klijnstra uit Kûbaard luchtdicht af, als een kluis. Ze doen aan 'passief bouwen'. Mega-energiezuinig en een noviteit in Friesland.

Verder in Wonen&Co: tuinpublicist Brian Kabbes blikt vast vooruit naar de lente, Agaath Mulder brengt een oude bekende terug in het interieur: ze laat zien hoe we van een simpel uurwerk een ouderwets mooie staande klok kunnen maken. En Buitenhuizen in Nieuw Amsterdam (DvhN) en Blauwhuis (LC).

Nieuws

Meest gelezen

menu