Vertrekkend commandant van de Koninklijke Marechaussee: 'Ik snap heel goed dat het pijn doet als je denkt dat je wordt geselecteerd om je huidskleur'

Bij zijn afscheid als commandant van de Koninklijke Marechaussee kreeg generaal Hans Leijtens op de valreep nog een gevoelige tik op de vingers. De rechter verbood deze week het gebruik van etnische kenmerken bij controles aan de grens. Maar de KMar kan ook zonder dit gereedschap gewoon zijn werk doen, denkt de hoogste baas van een krijgsmachtdeel dat sterk verandert.

Hans Leijtens: „Soms krijg je een vraag waar je geen nee tegen kunt zeggen.”

Hans Leijtens: „Soms krijg je een vraag waar je geen nee tegen kunt zeggen.” Foto: Rene Oudshoorn

Het hof was deze week duidelijk: de Koninklijke Marechaussee discrimineert, door bij steekproeven aan de binnengrenzen huidskleur mee te wegen bij de keus wie uit de rij wordt gehaald en wie door mag. Etnisch profileren dus, en de KMar moet daar onmiddellijk mee stoppen. Eerder stond de rechtbank de marechaussee wel nog toe om naar etnische eigenschappen te kijken bij profielen – bijvoorbeeld dat bij Keniaanse geldsmokkellijnen de plegers vaak goed gekleed zijn, snel lopen. En zwart zijn. Dat laatste criterium mag niet meer meetellen.

Institutioneel racisme

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's