‘Nederland moet kunnen meebeslissen over Doel'

De kerncentrale en molen van Doel.

Nederland moet zeggenschap krijgen over de kerncentrale in Doel. Het kabinet moet daar bij België op aandringen.

Dat eisen meerdere partijen in de Tweede Kamer nadat de oudste van de reactoren in Doel zaterdagavond moest worden stilgelegd na problemen met de generator. Het is het zoveelste incident met de centrale op rij. De twee oudste reactoren van Doel zouden vorig jaar dichtgaan, maar de Belgische regering besloot ze tot 2025 in gebruik te houden.

'Belangen zijn te groot'

,,De centrales zijn zó oud, als er iets misgaat, zijn er niet alleen problemen aan de Belgische grens'', zegt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. ,,Als de belangen zo groot zijn, is het niet meer dan logisch dat Nederland ook meebeslist over de vraag of die centrales open blijven of dicht moeten.''

GroenLinks eist al langer inspraak. De SP wil dat de centrale sluit. ,,Die dingen waren net weer in gebruik en meteen is het weer raak'', zegt SP-Kamerlid Eric Smaling. ,,We kunnen dit niet telkens afdoen als een incident.''

Noodprocedures

De kerncentrale ligt aan de Schelde, vlak over de grens bij Woensdrecht. Volgens een woordvoerder van eigenaar Electrabel zou er zaterdag geen gevaar zijn geweest voor de medewerkers of de omgeving en werkten alle noodprocedures waardoor de reactor uit zichzelf stopte.

De Autoriteit Nucleaire Stralingsbescherming en Veiligheid overlegt voortdurend met de Belgen. Omdat het incident dit keer in een niet-nucleair deel was, is verantwoordelijk minister Melanie Schultz (Verkeer) niet geïnformeerd.

Bezorgd om veiligheid

De burgemeesters van aanpalende gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal vragen het kabinet eveneens om in te grijpen.

,,Ik ben bezorgd over de veiligheid van mijn burgers'', zegt de Bergse burgemeester Frank Petter. Hij wil dat het kabinet om tafel gaat met de zuiderburen.

De vier reactoren in Doel moesten de afgelopen jaren een voor een stil worden gelegd omdat de veiligheid in gevaar was. Vanaf deze maand gaan ook Nederlandse inspecteurs de centrales controleren, samen met de Belgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu