Ziekenhuizen zitten klem tussen zorgverzekeraars en banken. 'Het moét anders, bijvoorbeeld preventie ook belonen'

In Nederland krijgen ziekenhuizen nog nauwelijks genoeg adem door de manier waarop verzekeraars contracten afsluiten en banken omgaan met de financiering, zegt afzwaaiend ziekenhuisvoorzitter Pier Eringa.

Een patiënt wordt binnengebracht op de spoedeisende hulp

Een patiënt wordt binnengebracht op de spoedeisende hulp Foto: ANP

Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) bleek in november al dat het toekomstbeeld er voor ziekenhuizen niet florissant uitziet: negen van de tien ziekenhuizen dreigen verlies te draaien. Eringa: „We zijn het concurrentiemodel voorbij in de zorg.”

In het afgelopen jaar kreeg interim-directeur Eringa de rol om de fusie tussen LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer en het Haga ziekenhuis in Den Haag te begeleiden. Hij schrok van wat hij aantrof. „Ziekenhuizen maken te weinig rendement om kosten op te kunnen vangen. Ze zijn op spectaculaire wijze afhankelijk geworden van banken en verzekeraars.” En naast de financiën kampt de zorgsector natuurlijk al jaren met een ander immens probleem: het tekort aan personeel.

Minder patiënten

Zeker na de afgelopen coronajaren loopt de zorg zichtbaar vast, ziet Eringa. In het Integrale Zorgakkoord dat dit najaar op tafel kwam, staan daarom oplossingen om zowel het niveau van zorg als de problemen in de zorg aan te kunnen pakken. Eén oplossing is zorgen dat er bij ziekenhuizen minder patiënten komen, doordat huisartsen meer patiënten opvangen die niet noodzakelijk naar het ziekenhuis hoeven.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's