173 aanvragen subsidie referendum Oekraïne

173 aanvragen subsidie referendum Oekraïne ANP

Bij de commissie die gaat over het Oekraïne-referendum op 6 april zijn tot en met woensdagmiddag 173 aanvragen voor subsidie binnengekomen. De commissie heeft in ongeveer de helft van de gevallen om aanvulling van ontbrekende gegevens gevraagd. Met het geld kunnen campagnes worden gevoerd.

Voor de campagnes is 2 miljoen euro beschikbaar gesteld, zo meldt de referendumcommissie woensdag. Dat bedrag is onderverdeeld in 'rechtspersoon, voor' (560.000 euro), 'rechtspersoon, tegen' (560.000 euro), 'rechtspersoon, neutraal' (480.000 euro), 'individu, voor' (140.000 euro), 'individu, tegen' (140.000 euro) en 'individu, neutraal' (120.000 euro).

Het aangevraagde bedrag ligt nu al op 3.769.942. De meeste aanvragen zijn voorlopig gedaan in de categorie 'individu, netraal (46), gevolgd door 'rechtspersoon, neutraal' (45). Daarna volgen 'rechtspersoon, voor' (29), 'individu, tegen' (20), 'rechtspersoon, tegen' (19) en 'individu, voor' (14).

Subsidie aanvragen

Organisaties en bedrijven kunnen maximaal 50.000 euro krijgen en particulieren maximaal 5000 euro.

In bepaalde categorieën is meer subsidie aangevraagd dan beschikbaar is. Aanvragen die tussen half december en half januari binnenkomen, maken gelijke kans, aldus de referendumcommissie. Daarna gaat het om volgorde van binnenkomst. Subsidie aanvragen kan nog steeds, want het zou kunnen dat meerdere aanvragen worden afgekeurd. Pas als het definitieve bedrag per categorie is vergeven, heeft het aanvragen van geld geen zin meer. Tot 2 maart kan subsidie worden aangevraagd.

Het referendum gaat over een overeenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Daarin worden afspraken gemaakt over nauwere samenwerking op politiek, cultureel en economisch gebied. Het gaat met name over handel, maar bijvoorbeeld ook om het aanpakken van corruptie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu