24 uur per dag hulp en advies voor reizigers

24 uur per dag hulp en advies voor reizigers ANP

Reizigers kunnen voortaan 24 uur per dag vanuit de hele wereld voor hulp en advies terecht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat heeft dinsdag een speciaal nummer in gebruik genomen: +31247247247. Het is 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar.

Tv-presentatrice Floortje Dessing belde het nummer als eerste, vanaf de vakdag van de Vakantiebeurs. Ze kreeg minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken aan de lijn. Die legde uit waarvoor de lijn kan worden gebruikt: ,,Nederlanders kunnen hier terecht met vragen over het land waar ze verblijven of bij behoefte aan hulp, bijvoorbeeld als ze hun paspoort zijn verloren.''

Koenders hielp Dessing zogenaamd op weg bij het aanvragen van een nieuw paspoort, dat zij was kwijtgeraakt in Namibië. Door uit te leggen dat ze naar de ambassade moest gaan en daar aan een noodpaspoort kon worden geholpen, hielp hij haar weer op weg.

App

Behalve het telefoonnummer is er ook een app voor smartphones. Hierdoor kunnen reizigers met een druk op de knop contact leggen met Den Haag.

Het ministerie heeft besloten het telefoonnummer in te stellen omdat steeds meer reizigers in het buitenland in de problemen komen. Het aantal vermisten in het buitenland steeg van 31 in 2014 naar 43 vorig jaar. Ambassades, consulaten en het ministerie verleenden ongeveer duizend keer hulp. Ook merkt het ministerie dat mensen die op reis gaan, steeds vaker advies en tips willen hebben. ,,Dit aspect wordt voor reizigers steeds belangrijker. Het zijn roerige tijden en je merkt dat mensen er daarom ook steeds meer behoefte aan hebben'', aldus Buitenlandse Zaken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu