3350 thuiszorgers van TSN behouden werk

3350 thuiszorgers van TSN behouden werk ANP

Minstens 3350 medewerkers van TSN Thuiszorg behouden hun baan en hun salaris. Ze kunnen aan de slag bij Buurtzorg Nederland of bij andere aanbieders die het werk willen overnemen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten laat dat donderdag weten. Het gaat om een voorlopig aantal, gebaseerd op ,,de huidige informatie van gemeenten''. De curatoren verwachten nog reacties van andere gemeenten. Het aantal kan dus nog oplopen.

TSN was de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland met 12.000 medewerkers en ruim 40.000 cliënten. Het bedrijf kwam echter in financiële nood. Het ontsloeg veel werknemers. Ook probeerde het de lonen van medewerkers eenzijdig te verlagen, maar daarin werd het door de rechter teruggefloten. Eind november kreeg het bedrijf uitstel van betaling.

TSN klaagde dat gemeenten te weinig wilden betalen voor thuiszorg. Buurtzorg Nederland wilde eerst 7500 medewerkers van TSN overnemen, driekwart van het oude bedrijf. Daarbij richtte het zich op gemeenten die minstens 21 euro per uur wilden betalen. Volgens Buurtzorg kon het niet voor minder. Grote steden als Utrecht en Apeldoorn wezen het aanbod af, ze kozen voor rivalen. Daardoor stelde Buurtzorg het aantal overgenomen werknemers bij naar 1500 tot 4000.

Volgens de curatoren hebben 99 van de 137 gemeenten de knoop doorgehakt. Sommige kiezen voor Buurtzorg, andere voor concurrenten. De VNG zegt dat ,,de continuïteit van de relatie tussen hulpverlener en cliënt blijft bestaan" en dat de thuiszorgers hun arbeidsvoorwaarden behouden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu