ANBO: veel ouderen gaan een eenzame kerst tegemoet

Intratuin verkocht al tweeëneenhalf keer zoveel ballen en pieken als vorig jaar, de omzet van verlichting ging er met 75 procent omhoog en van kunstkerstbomen zijn er zelfs 140 procent meer verkocht. Foto: ANP

Ruim 40 procent van de Nederlandse ouderen verwacht dit jaar Kerstmis alleen of hooguit met de eigen partner te vieren. Volgens seniorenorganisatie ANBO is dat percentage met oud en nieuw zelfs 62 procent (bijna twee op de drie ouderen).

De organisatie hield een peiling onder bijna 1100 ouderen. Eén op de vier (27 procent) van de senioren zegt thuis mensen te zullen ontvangen met kerst of zelf op bezoek te gaan bij familie of vrienden. Onlineactiviteiten zijn er volgens de bond nauwelijks. Nog geen 1 procent gaat ‘online iets speciaals met elkaar doen'.

Veel ouderen zijn bang om besmet te raken met het coronavirus. "Ze blijven daarom veel thuis en zijn vaak alleen. Als je dan naar deze peiling kijkt, dan ziet het er naar uit dat het een eenzame kerst wordt voor veel ouderen", aldus de seniorenorganisatie.

Omdat ANBO de peiling dit jaar voor het eerst heeft gedaan, is niet bekend hoeveel senioren in voorgaande jaren Kerstmis alleen vierden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu