Aardbeving van 2.5 bij Zijldijk: 53 schademeldingen

Aardbeving van 2.5 bij Zijldijk in Groningen ANP

In het noordoosten van Groningen heeft zaterdagochtend om ongeveer 05.15 uur een aardbeving plaatsgevonden. De beving had volgens automatische metingen van het KNMI een kracht van 2.5 en was op een diepte van 3 kilometer. Het epicentrum lag in de buurt van Zijldijk.

Op Twitter melden meerdere mensen dat ze de beving hebben gevoeld. Inwoners van onder andere Uithuizen, Oldenzijl en in 't Zandt maken melding van de beving.

De zwaarste aardbeving ooit in Nederland was in 1992 bij Roermond. Die had een kracht van 5.8. De zwaarste gasaardbeving in Groningen gebeurde in 2012 bij het dorp Huizinge, met een kracht van 3.6.

53 schademeldingen

Sinds de aardbeving zijn er tot 13 uur zaterdagmiddag 53 schademeldingen binnengekomen. Dat is ongeveer het dubbele van wat gebruikelijk is op een zaterdagochtend.

Het is nog niet duidelijk of de meldingen uit de directe omgeving van het epicentrum komen. Er kwam ook een melding binnen van een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS). Op de melding volgt vanmiddag een veiligheidsinspectie.

Nieuws

Meest gelezen

menu