ActiZ: verpleeghuizen wilden personeel al vroeg testen

ActiZ: verpleeghuizen wilden personeel al vroeg testen ANP

Verschillende verpleeghuizen hebben begin maart al geprobeerd werknemers te laten testen op besmetting met het coronavirus, maar kregen dat buiten hun schuld niet voor elkaar.

Dat zegt bestuurslid Conny Helder van koepelorganisatie ActiZ naar aanleiding van berichtgeving in Trouw, die is gebaseerd op onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw, Argos en De Groene Amsterdammer.

Verpleeghuizen die vanaf begin maart probeerden hun personeel te laten testen, werden geweigerd door laboratoria hoewel die soms voldoende testcapaciteit in huis hadden, schrijft Trouw.

Capaciteit

De weigering was volgens de krant mede het gevolg van het ontbreken van een landelijk overzicht van beschikbare capaciteit. "Marktwerking leidde de afgelopen tien jaar tot een wildgroei aan laboratoria. Waar voorheen één of twee labs per regio waren, zijn er nu landelijk ruim honderd. Volgens GGD’ers en arts-microbiologen is het overzicht zoek."

ActiZ-bestuurslid Helder bevestigt van verschillende zorgorganisaties hierover signalen te hebben binnengekregen. Daarbij ging het volgens haar vooral om instellingen in de provincies Limburg en Noord-Brabant.

Nieuws

Meest gelezen

menu