Actie Greenpeace op landingsbaan Schiphol

Actie Greenpeace op landingsbaan Schiphol ANP

Actievoerders van Greenpeace hebben donderdagochtend korte tijd actie gevoerd op Schiphol. Het negental fietste op een landingsbaan tussen vliegtuigen die daar stonden geparkeerd en toonden een spandoek met de tekst Geen poen zonder groen. De marechaussee heeft de actievoerders aangehouden en meegenomen. De actie begon rond 7 uur. Nog geen uur later reed er een bus voor om de actievoerders af te voeren.

Met de actie op de Aalsmeerbaan wil de milieugroepering het kabinet oproepen voorwaarden te stellen aan de financiële steun voor de door de coronacrisis getroffen luchtvaartsector. Geef vooral geen blanco cheque aan grote vervuilers anders gaan we naar de volgende crisis, stelt een woordvoerder.

Het is de organisatie niet alleen te doen om steun aan luchtvaartmaatschappijen, ook bij steun aan andere bedrijven en sectoren gaat het mis, vindt Joris Thijssen, directeur Greenpeace. "Zoals de sierteelt die jaarlijks tonnen aan gif uitstrooit over het land met desastreuze gevolgen voor onder andere bijen en vlinders. Ook deze sector is met miljoenen gesteund, zonder dat zij hun leven moet beteren. Op deze manier kunnen we niet met elkaar doorgaan. Geld dat geïnvesteerd wordt in grote vervuilers zonder klimaatvoorwaarden is weggegooid geld", aldus Thijssen.

Greenpeace heeft bij deze actie rekening gehouden met de maatregelen die gelden vanwege het coronavirus. Aan het protest op de Aalsmeerbaan deden niet meer mensen mee dan nodig was om de actie te laten slagen. En de actievoerders droegen mondkapjes, meldt Greenpeace.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu