Actie tegen witwassen: ook controle op particuliere bankbetalingen boven 100 euro

Vijf grote Nederlandse banken kunnen straks samen alle betalingen groter dan 100 euro van hun rekeninghouders onder de loep nemen. Dat is de bedoeling van een voorstel om de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme te wijzigen.

Door betalingen te combineren en door te kammen vallen ook betalingen op die in stukjes zijn gehakt om detectie te ontlopen.

Door betalingen te combineren en door te kammen vallen ook betalingen op die in stukjes zijn gehakt om detectie te ontlopen. Foto: Getty Images/iStockphoto

Banken monitoren nu al alle transacties van de eigen rekeninghouders op verdachte patronen, maar zien niet wat klanten bij andere banken uitspoken. Door alle transacties groter dan 100 euro van particulieren bij elkaar te vegen en op kruisverbanden door te lichten, hopen ING, Rabobank, ABN AMRO, De Volksbank en Triodos de pakkans van illegale transacties te vergroten. Zo vallen grote betalingen, die om niet op te vallen zijn opgesplitst in kleinere transacties vanuit diverse banken, toch door de mand.

Privacy