Minister Adema laat proef doen met twee veelbelovende vogelgriepvaccins

Geruimde vogels.

Geruimde vogels. Foto: ANP

Deze zomer wordt op een of twee pluimveebedrijven geëxperimenteerd met twee vogelgriepvaccins, meldt landbouwminister Piet Adema uit De Wilgen. Onderzoek door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) laat zien dat twee ‘vectorvaccins’ het aantal besmettingen „significant verminderen”. De vaccins werken evenwel voor zover bekend alleen voor kippen en kalkoenen.

In verschillende Europese landen wordt gezocht naar een werkend vaccin. De vogelgriep slaat normaal in de winter toe, maar vorig jaar bleef het schadelijke virus ook in de zomer. Daardoor zijn miljoenen vogels geruimd.

De vaccins voor kippen en kalkoenen lijken dus veelbelovend. Maar, benadrukt Adema, een gecontroleerde proef is anders dan een veldproef, waarbij het vaccin in de praktijk wordt toegepast. De proef die deze zomer start, zal „meer dan een jaar duren, onder andere om een beeld te krijgen hoelang de kippen na vaccinatie nog immuun zijn”.

Voor het einde van het jaar hoopt de minister de eerste resultaten over de effectiviteit te krijgen. „Gegevens over de duur van de immuniteit komen in 2024 en 2025 beschikbaar.”