Advies aan Hoge Raad: taakstraffen blokkeerfriezen in stand laten

Advies aan Hoge Raad: taakstraffen blokkeerfriezen in stand laten ANP

De veroordelingen van zes zogeheten blokkeerfriezen kunnen in stand blijven. Dat adviseert de advocaat-generaal dinsdag aan de Hoge Raad. Die doet op 1 december uitspraak in de zaak rond de Friese actievoerders die op 18 november 2017 de A7 blokkeerden, zodat bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet niet naar Dokkum konden voor de nationale sinterklaasintocht.

Vijftien blokkeerfriezen werden op 31 oktober vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van 90 uur. Onder hen is Jenny Douwes, het boegbeeld van de actie tegen de demonstranten tegen Zwarte Piet.

Het hof in Leeuwarden stelde dat alle verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het versperren van de snelweg, het verhinderen van een geoorloofde betoging en het uitoefenen van dwang. Bij Douwes geldt de veroordeling ook opruiing en uitlokking tot het plegen van strafbare feiten.

Zes verdachten stapten daarna naar de Hoge Raad om hun veroordeling in cassatie aan te vechten. De advocaten van de verdachten vragen de Hoge Raad de veroordelingen te vernietigen.

Voordat de Hoge Raad uitspraak doet, laat het hoogste rechtsorgaan zich adviseren door de advocaat-generaal die onafhankelijk advies uitbrengt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu