Advocaat beticht rechtbank in Marengoproces van discriminatie

Advocaat beticht rechtbank in Marengoproces van discriminatie ANP

Advocaat Yassine Bouchikhi heeft de rechtbank in het Marengoproces woensdag beticht van discriminatie. Hij werd bij aanvang van de zitting op de vingers getikt omdat hij ongeoorloofd contact zou hebben gehad met een van de hoofdverdachten in het proces, Mohamed R. Die mag geen contact hebben met andere verdachten in het proces.

De advocaat reageerde daar woest op, hij vroeg zich af waarom alleen hij daarop werd aangesproken en andere advocaten niet. Zij hadden tenslotte ook met R. - die overigens jaren geleden zijn cliënt was in een andere zaak - gesproken. "Omdat ik Marokkaan ben zeker", zei Bouchikhi. De rechtbank benadrukte dat het absoluut niets met zijn afkomst te maken heeft.

Andere advocaten vielen hem bij, ze vroegen opheldering aan de rechtbank. "Wie mag nou wel of niet met elkaar contact hebben?" vroeg advocaat Guy Weski. Volgens advocaat Laura Ter Steeg duurde het desbetreffende gesprek "welgeteld 12 seconden".

Klacht indienen

Bouchikhi kondigde al aan dat hij een klacht gaat indienen over de rechters bij de president van de rechtbank in Amsterdam.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft een aantal advocaten, onder wie Bouchikhi, geheime informatie gelekt naar Ridouan Taghi en zijn bende. Taghi is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo. Dinsdag hekelden diverse advocaten de vijandige opstelling van justitie al.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu