Alleen tbs geëist in zaak-Oma Toni

Alleen tbs geëist in zaak-Oma Toni ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag onvoorwaardelijke tbs met dwangverpleging geëist tegen Vino H. in de zaak rond de aanval op 'Oma Toni’ in maart vorig jaar. Hij is door deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.

De in Irak geboren Vino H. (25) viel 'Oma Toni’ Heeremans-de Jong op 19 maart vorig jaar aan toen zij achter haar rollator liep in de Govert Flinckstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp. Hij stak haar meermalen in de buik en sloeg haar. Drie weken later overleed ze.

Volgens het OM overleed ze aan de gevolgen van de verwondingen die ze opliep bij de aanval. De officier van justitie is ervan overtuigd dat het ook echt H.’s bedoeling was om zijn slachtoffer te doden en dat hij handelde met voorbedachten rade.

,,Het was een eenmalige domme actie. Ik zou dit nooit nog eens doen’’, zei Vino H. (25) maandag tegen de rechtbank in Amsterdam. Deskundigen hebben tbs met dwangverpleging geadviseerd voor de man. Ze denken dat hij lijdt aan paranoïde schizofrenie. Daar is H. het niet mee eens. ,,Het was iets eenmaligs. Tegen behandeling heb ik altijd nee gezegd, ik vond het niet nodig, nog steeds niet. Ik heb er al een jaar cel opzitten, ik heb hartstikke mijn best gedaan.’’

H. zou praten in zichzelf, op ongepaste momenten gaan lachen (ook bij zijn aanhouding) en urenlang uit het raam of in de spiegel staan staren. Artsen vermoeden dat hij stemmen hoort. Dat alles sprak H. maandag tegen. ,,Zij weten niet of ik stemmen hoor, zij zitten niet in mijn hoofd.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu