Angst bij spoorwegpersoneel over toename aantal reizigers

Angst bij spoorwegpersoneel over toename aantal reizigers ANP

Onder conducteurs en machinisten heerst angst voor een te forse toeloop van het aantal treinreizigers als de reguliere dienstregeling in het openbaar vervoer vanaf 1 juni weer wordt hervat. Het spoorwegpersoneel vreest dat treinen voller raken dan de afgesproken capaciteit van 40 procent. Dit zegt bestuurder Wim Eilert van spoorwegvakbond VVMC.

"We zien altijd onmiddellijk een toename van het aantal reizigers, steeds na iedere versoepeling van de coronamaatregelen. Een goed voorbeeld daarvan is afgelopen zaterdag, toen het misging op Amsterdam CS met treinreizigers die allemaal naar het strand wilden afreizen", zegt Eilert. "De angst onder spoorwegpersoneel is de verwachte toeloop van het aantal reizigers na 1 juni. De vraag die de vakbonden bij de vervoerders NS, Arriva en Qbuzz hebben uitstaan is hoe ze de 40 procent gaan handhaven."

Premier Mark Rutte en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat brachten woensdag een werkbezoek aan het Centraal Station in Den Haag, waar ze spraken met NS-personeel over hun zorgen over de toenemende drukte in de trein. "Hoewel de dienstregeling per 1 juni weer volledig is, betekent het niet dat dat volledige bezetting mogelijk is", liet Rutte na afloop van het werkbezoek weten. "Om te zorgen dat er genoeg ruimte is om veilig te reizen, zal maximaal 40 procent van zit- en staanplaatsen beschikbaar zijn. Reis dus alleen met het ov als het écht noodzakelijk is."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu