Arjen Lubach en Salman Rushdie op de bres voor Crossing Border

Arjen Lubach en Salman Rushdie op de bres voor Crossing Border ANP

Arjen Lubach, Salman Rushdie, A.F.Th. van der Heijden en Arnon Grunberg behoren tot de honderden schrijvers die een steunbetuiging hebben gestuurd om het Crossing Border-festival in Den Haag te behouden. Dat heeft directeur Michel Behre dinsdag gemeld. Het festival gaat alle steunbetuigingen bundelen om de gemeente en de raad duidelijk te maken hoe groot het belang van het evenement is.

Een commissie heeft de gemeente Den Haag geadviseerd de subsidie voor een aantal culturele instellingen in de stad stop te zetten. Op de lijst staat niet alleen het Crossing Border-festival, maar ook het Scheveningse museum Muzee. Beide organisaties hopen de gemeente nog op andere gedachten te kunnen krijgen.

De steunbetuigingen komen niet alleen van schrijvers, maar ook van tachtig internationale uitgevers. "Crossing Border wordt na de Buchmesse in Frankfurt en de London Bookfair gezien als de derde pilaar van de Europese boekensector", stelt Behre. "Er wordt genetwerkt, onderhandeld, er worden deals gesloten, in een heel fijne, informele setting. Het verdwijnen van Crossing Border gaat niet alleen voor het publiek grote gevolgen hebben."

Crossing Border bestaat sinds 1993 en geniet zowel nationaal als internationaal aanzien. Het is een van de weinige literaire festivals die Nederland heeft. Het trekt elk jaar tientallen auteurs uit binnen- en buitenland en is altijd tot de laatste stoel uitverkocht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu