Attractieparken heropenen hun poorten

Foto: ANP Foto: "Vincent Jannink"

De Nederlandse attractieparken en dierentuinen heropenen binnenkort hun poorten. Dat meldt de Club van Elf, de belangenvereniging van de grootste dagattracties. Donderdag maakte Wildlands Adventure Zoo in Emmen als eerste bekend om op 25 mei de deuren weer te openen.

Iedere attractie bepaalt in samenspraak met de lokale Veiligheidsregio het precieze openingsmoment. "Als experts in een veilig dagje uit, weten dagattracties zelf wanneer zij hier klaar voor zijn en zullen dit dan afstemmen met de betreffende instanties", zegt Kees Klesman, directeur van de Club van Elf.

De leden werken volgens het protocol Veilig Samen Uit. Attractieparken als Walibi, Duinrell, Slagharen en de Efteling hebben richtlijnen opgesteld voor het gebruik van achtbanen zodat bezoekers en medewerkers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. In dierentuinen als Artis, Burgers' Zoo, Blijdorp en Ouwehands Dierenpark zullen alleen presentaties plaatsvinden als aan de afstandsregels kan worden voldaan. In musea als het Van Gogh Museum, het Nederlands Openluchtmuseum, het Spoorwegmuseum en Het Scheepvaartmuseum zijn geen groepsrondleidingen.

Tijdslot

De musea mogen per 1 juni weer open, maakte het kabinet woensdag bekend. Bezoekers zijn verplicht om voorafgaand aan het bezoek om online tickets op datum te reserveren, omdat de dagattracties minder bezoekers doorlaten.

Het protocol Veilig Samen Uit is opgesteld in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. Volgens een woordvoerster van deze vereniging zijn de dierentuinen druk bezig met de voorbereidingen, samen met de lokale autoriteiten.

Op de vraag of een bezoek aan een dierentuin wel rijmt met het nieuwe kabinetsadvies 'vermijd drukte', zegt de woordvoerster van de branchevereniging dat dierentuinen zich daarvoor 'bij uitstek lenen". Ze redeneert: "Een dierentuin verschilt weinig met een stadspark. Waarom zouden mensen wel in het Vondelpark mogen lopen en niet in Artis? Sommige dierentuinen zijn 30 hectare groot en kunnen 10.000 bezoekers aan, terwijl zo'n park in de beginfase maar 500 bezoekers zal toelaten, verspreid over de dag. Bezoekers die online een kaartje kopen krijgen een tijdslot zodat parken de bezoekersstroom zoveel mogelijk kunnen spreiden."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu