België verbetert communicatie kerncentrales

België verbetert communicatie kerncentrales ANP

België gaat beter communiceren met de buurlanden over zijn kerncentrales. Dat heeft een woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon maandag gezegd. Ze zei dat specialisten uit de buurlanden ook inspecties gaan uitvoeren in het nucleaire deel van de kerncentrales.

Jambon sprak maandag met de Luxemburgse staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Camille Gira, meldde persbureau Belga. Tijdens de ontmoeting werden veiligheidsmaatregelen van de kerncentrales toegelicht. Jambon gaat woensdag samen met de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz, naar de Belgische kerncentrale van Doel voor een gezamenlijke inspectie.

In Nederland, Duitsland en Luxemburg zijn vragen gerezen over de veiligheid van Belgische centrales na een reeks incidenten waarbij centrales moesten worden uit- en aangezet. De onrust over de oude centrales neemt toe. De gemeenten Maastricht en Aken hebben juridische stappen aangekondigd tegen de kerncentrale van Tihange. Deze centrale langs de rivier de Maas, tussen Namen en Luik, staat ongeveer 45 kilometer ten zuidwesten van de Limburgse hoofdstad.

Niet gerustgesteld

Dat buitenlandse specialisten controles komen uitvoeren op Belgische sites, is volgens Jambon niet nieuw. ,,België voert bijvoorbeeld al gekruiste controles uit met Frankrijk. Het is niet zo dat het ene land het andere komt controleren, het gaat er eerder om 'best practices' uit te wisselen'', zei de minister eerder.

In Luxemburg viel maandagavond te horen dat België er niet in is geslaagd zijn buurland gerust te stellen over de veiligheid van de Belgische kerncentrales. ,,Wij zijn niet gerustgesteld, aangezien we geen antwoord gekregen hebben op al onze vragen'', zei Olaf Münichsdorfer, een adviseur van het Luxemburgse ministerie van Leefmilieu.

Nieuws

menu