België verlaagt dreigingsniveau

België verlaagt dreigingsniveau ANP

België verlaagt het dreigingsniveau van hoogste dreiging (vier) naar een na hoogste (drie), twee dagen na de bomaanslagen in Brussel. Dit liet het Belgische crisiscentrum donderdag weten.

Dinsdag werd beslist om na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel het dreigingsniveau te verhogen naar vier. Dat betekent dat de dreiging 'zeer ernstig en imminent is'. Het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) besliste woensdag om dat niveau nog te behouden voor het volledige land. De vorige keer dat het gold, was tijdens de zogeheten 'lockdown' van Brussel na de aanslagen in Parijs.

Het niveau drie betekent dat de dreiging ernstig is en een aanslag mogelijk en waarschijnlijk. Dat is nog steeds een hoog dreigingsniveau. Zo kan het leger worden ingezet voor bewakingsopdrachten als ondersteuning van de politiediensten.

Controles

Na de verlaging van het dreigingsniveau zullen er geen systematische controles meer zijn bij de grote treinstations. In plaats daarvan komen er willekeurige controles bij de ingangen van stations, aldus het crisiscentrum.

Door te kiezen voor willekeurige controles wordt vermeden dat er zich nog grote mensenmassa's voor de stations verzamelen. Ook laat het toe om personen met slechte bedoelingen in het ongewisse te laten over waar en hoe ze gecontroleerd zullen worden. Voorts kan zo de capaciteit van de veiligheidsdiensten beter gespreid worden, klinkt het.

Toegangscontroles

Daarnaast werd beslist om door te gaan met het geleidelijk heropenen van de metrolijnen in Brussel, met militairen aan de ingangen van de geopende stations. Ook zal de politie patrouilleren in de metro's, en in de onmiddellijke omgeving, en zal er willekeurig gecontroleerd worden in de metrostations.

Voor de regionale luchthavens, die op dit moment open zijn, zijn er toegangscontroles voorzien, met explosievenhonden. Voorts blijven politie en militairen op strategische plaatsen aanwezig in het hele land.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu