Belgische minister: iemand heeft geblunderd

Belgische minister: iemand heeft geblunderd ANP

Een ambassademedewerker van België in Turkije heeft zitten slapen toen de Turkse autoriteiten informatie gaven over het terugsturen van de Belg die zich dinsdag opblies in de luchthaven. Met de informatie is te laat iets gedaan, en ook te weinig.

Dat stelde de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse zaken Jan Jambon vrijdag in een debat naar aanleiding van de aanslagen op luchthaven Zaventem en een metrostation in Brussel van dinsdag. Het parlement wil tekst en uitleg over welke informatie wanneer precies bekend was.

Vorige zomer werd Ibrahim El Bakraoui opgepakt aan de Turks-Syrische grens en teruggestuurd, op eigen verzoek, naar Nederland. Volgens Jambon heeft de verbindingsofficier in Turkije ,,geblunderd'' door de informatie niet sneller door te spelen. Hij was te weinig proactief en vroeg schriftelijk, pas dagen later, meer informatie, aldus de minister.

Aanslag Zaventem

Hij kondigde aan een procedure tegen de betreffende persoon te beginnen.

Ibrahim El Bakraoui blies zich samen met Najim Laachraoui op in de vertrekhal van luchthaven Zaventem. Ibrahims broertje Khalid deed dit in een metro ter hoogte van station Maalbeek in Brussel. De broers waren bekenden van de autoriteiten en waren onder voorwaarden vrij.

Minister van Justitie Koen Geens wees in het debat erop dat de reclassering ,,goed leek te verlopen'' en dat beide broers zich ,,toch enige tijd'' hielden aan de voorwaarden van hun voorwaardelijke vrijlating. Volgens de bewindsman was de geschiedenis van de broers ,,niet zo negatief als dezer dagen wordt voorgesteld'' zonder de feiten waarvoor ze werden veroordeeld te minimaliseren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu