'Besmette chocolade-paashazen'

ANP

Twee chocoladepaashazen, waarvan volgens onderzoek in Duitsland is gebleken dat ze vervuild zijn met minerale oliën, zijn ook in ons land te koop. Volgens de consumentenorganisatie foodwatch gaat het om de Riegelein Confiserie-goudhaas (60 gram) bij Sligro en de Lindt-goudhaas (100 gram), te vinden bij Sligro en Albert Heijn.

De Duitse tak van voedselwaakhond foodwatch vond de minerale oliën in acht van de twintig onderzochte paashazen. ,,In Nederland zijn ze niet getest, maar ze zien er met dezelfde verpakking precies hetzelfde uit.''

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) verdenkt de oliën ervan onder meer kankerverwekkend te zijn, aldus foodwatch. Mogelijk is het spul afkomstig uit de jutezakken waarin de cacaobonen zaten.

Duitsland

Ook werd in Duitsland bij vijftien van de twintig paashazen meer dan 2 milligram per kilo verzadigde koolwaterstoffen aangetroffen, wat zich kan ophopen in organen en daar schade kan veroorzaken, meldt foodwatch verder.

Volgens Albert Heijn is er geen wetenschappelijk bewijs dat de lage concentraties waar het over gaat negatieve gezondheidseffecten hebben. ,,De Duitse overkoepelende organisatie voor de productie van zoetwaren (BDSI) heeft in een persbericht laten weten dat het consumeren van alle geteste Paashazen veilig is'', aldus het concern.

Nieuws

Meest gelezen

menu