Bestuur DENK zet fractievoorzitter Azarkan uit de partij

Het bestuur van DENK heeft fractievoorzitter Farid Azarkan per direct uit de partij gezet. De aanleiding is volgens het bestuur dat Azarkan de partij "op onredelijke wijze benadeelt en handelt in strijd met het belang van DENK en met gemaakte afspraken en besluiten", laat bestuurslid en Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk in een mail weten.

Daarin geeft Öztürk een opsomming van allerlei zaken die Azarkan volgens hem verkeerd heeft gedaan. De fractievoorzitter mag niet langer spreken en handelen namens DENK, noch de partij vertegenwoordigen, schrijft het bestuur.

Het is overigens de vraag of het bestuur van DENK Azarkan aan de kant kan schuiven, aangezien het nog maar bestaat uit twee leden. Naast Öztürk is dat secretaris Zahir Rana. De penningmeester is dit weekend teruggetreden. De regels van de partij schrijven voor dat een bestuur uit minimaal drie leden moet bestaan om besluiten te nemen en financiële verplichtingen aan te gaan.

Conflicten

Azarkan zou woensdagochtend zijn ingelicht. Hij is niet voor commentaar bereikbaar.

Er zijn al wekenlang hoogoplopende conflicten in de partij, die ontstonden toen oprichters Tunahan Kuzu en Öztürk ruzie met elkaar kregen. Nadat Kuzu was teruggetreden als partijleider en fractievoorzitter, riep zijn tijdelijke vervanger Azarkan het bestuur op weg te gaan. Ook de partijraad en de jongerenbeweging vroegen hierom. Een interim-bestuur zou orde op zaken moeten stellen.

Een nieuw bestuur zou moeten worden aangewezen in een algemene ledenvergadering. Voor 6 juni staat zo'n vergadering gepland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu