'Beter geen infuusvoeding op kinder-ic'

'Beter geen infuusvoeding op kinder-ic' ANP

In tegenstelling tot wat altijd is gedacht herstellen kinderen die zijn opgenomen op de intensive care niet sneller als zij extra infuusvoeding krijgen tijdens de eerste week van opname. De kunstmatige voeding rechtstreeks in de bloedbaan is eerder slecht dan voordelig voor het kind. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, het UZ Leuven en het Canadese Stollery kinderziekenhuis.

De onderzoeksresultaten zijn dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine. Volgens de onderzoekers hebben de uitkomsten gevolgen voor het voeden van kritiek zieke kinderen over de hele wereld.

,,Wereldwijd krijgen deze kinderen op de ic nu nog extra infuusvoeding in de veronderstelling dat zij daarmee sneller aansterken. Juist het niet geven van kunstmatige voeding met het infuus in de eerste week bij kritiek zieke kinderen zorgt voor een sneller herstel'', stellen de onderzoekers.

De kinderen die geen infuusvoeding kregen, hadden minder infecties, minder orgaanfalen en een sneller herstel dan de kinderen die dit wel hadden gekregen. Het effect was bij iedereen merkbaar, onafhankelijk van het type ziekte, leeftijd of het ziekenhuis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu