'Bij echtscheiding ook kind onder 12 horen'

'Bij echtscheiding ook kind onder 12 horen' ANP

Op verzoek van D66 gaat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) bekijken of kinderen jonger dan twaalf jaar ook gehoord kunnen worden in echtscheidingszaken. D66 wil dat de leeftijdgrens wordt losgelaten. Kinderen kunnen heel goed aangeven wat zij willen als hun ouders uit elkaar gaan, aldus D66-Kamerlid Vera Bergkamp woensdag tijdens een debat over vechtscheidingen.

Ongeveer 10 tot 15 procent van de scheidingen loopt uit in een vechtscheiding waarbij kinderen de dupe zijn. Er is een lichte daling te zien in het aantal conflictueuze scheidingen, zei de bewindsman. Maar deskundigen wijzen er volgens hem wel op dat de problemen in dit soort zaken toenemen en verharden.

Twee jaar geleden kwam het kabinet met een actieplan met dertig punten om het aantal vechtscheidingen terug te brengen. Daarbij wordt ingezet op meer maatwerk. Het gaat onder meer om vrijwillige bemiddeling (mediation) en proeven met een grotere rol voor rechters in echtscheidingszaken (regierechters). Volgens de minister zijn de ervaringen met regierechters positief. Na een goede afloop van de experimenten wil hij die landelijk invoeren.

Een verzoek van Kees van der Staaij (SGP) om te kijken naar een verbod op reclame voor overspel bij de publieke omroep krijgt geen steun van Van der Steur. ,,De overheid heeft geen inhoudelijke bemoeienis met reclame.'' Volgens de orthodox-christelijke partij veroorzaken datingsites als Second Love veel schade en leed.

Nieuws

Meest gelezen

menu