Bijna 13 miljoen mensen mogen stemmen

Bijna 13 miljoen mensen mogen stemmen ANP

Op 6 april mogen 12.838.934 Nederlanders hun stem uitbrengen tijdens het raadgevende referendum over Oekraïne. Dat blijkt woensdag uit cijfers over het aantal stemgerechtigden die alle 390 gemeenten hebben verstrekt aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2015 waren 12.777.145 mensen stemgerechtigd.

In het referendum kunnen kiezers aangeven of ze voor of tegen de wet zijn die het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne goedkeurt. Volgens een recente peiling van Maurice de Hond nemen de meeste stemgerechtigden pas op 6 april een besluit of ze gaat stemmen of niet. 24 procent zegt zeker een gang naar de stembus te maken.

Voor het referendum is een minimale opkomst van 30 procent noodzakelijk om het geldig te laten verklaren. Omdat het een raadgevend referendum is, hoeft de regering de uitkomst echter niet over te nemen.

Het referendum is een initiatief van het comité Geenpeil. Hierin werken het Burgercomité EU, de weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie samen. De initiatiefnemers zeggen dat de inzet van hun initiatief niet het verdrag is, maar de ,,redding van de democratie in Europa".

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu