Bijna 2 miljoen voor Gelderse schaapskuddes

FOTO ARCHIEF DVHN ANP

Gelderland steekt tot 2020 bijna 2 miljoen euro in het behoud van traditionele schaapskuddes met een herder. Ruim 1,6 miljoen gaat naar het beheer van natuurterreinen door de inzet van schaapskuddes en drie ton is bestemd voor het behoud van schaapskooien.

Dat antwoorden Gedeputeerde Staten woensdag op vragen van Statenfracties over de financiële moeilijkheden van schaapherders. De herders zeggen dat ze het hoofd nauwelijks meer boven water kunnen houden, omdat ze worden weggeconcurreerd door commerciële bedrijven. Zulke bedrijven kunnen op bestelling ergens een kudde inzetten. Maar in Gelderland is dat volgens GS niet mogelijk, want de provincie heeft vastgelegd dat er alleen geld is voor kuddes die bestaan uit minstens honderd ooien van een zeldzaam ras met een herder en een hond.

In Gelderland loopt ruim een kwart van alle schaapskuddes van Nederland. Volgens de provincie is het ongewenst dat er kuddes verdwijnen, want dat zou de kwaliteit van heide en zandverstuivingen ernstig aantasten. Als de problemen aanhouden, gaat Gelderland opnieuw met de terreinbeheerders praten.

Nieuws

Meest gelezen

menu