Boa's voeren geen actie met Pinksteren, wel op een later moment

Boa's voeren geen actie met Pinksteren, wel op een later moment ANP

De vakbonden voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) gaan binnenkort zeker actie voeren, maar niet zoals was aangekondigd op 1 juni, tweede pinksterdag. Dat meldt een woordvoerder van BOA ACP vrijdag.

Boa's willen beschikken over beschermingsmiddelen als wapenstok en/of pepperspray. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vindt dat alleen de politie geweld mag gebruiken. Hij ziet een noodknop en bodycam als goede beschermingsmiddelen voor de handhavers. De bonden noemen dat onacceptabel.

"We geven de horeca en het ov de verantwoordelijkheid het zelf goed te regelen", aldus Richard Gerrits, voorzitter van die vakbond. Hij stelt dat de boa's het op 1 juni "gaan aankijken. Als hij een beroep op ons gaat doen horen we het wel". Met 'hij' bedoelt Gerrits minister Grapperhaus. Op 1 juni mogen de terrassen weer open die vanwege de coronamaatregelen dicht waren. Ook zijn vanaf die dag mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. "Als je vindt dat we echt moeten optreden dan wordt toch de roep om goede middelen steeds groter", zo zegt hij.

Actie

Op Hemelvaartsdag werd een boa mishandeld in IJmuiden. Daarop voerden handhavers dinsdag in verschillende steden actie. Volgens de bonden is de mishandeling in IJmuiden geen uitzondering, maar een treffend voorbeeld van de omstandigheden waarin boa's hun werk moeten doen. "

Wanneer, waar en op welke manier de boa's wel zullen actievoeren maken ze zaterdag bekend.

Nieuws

Meest gelezen

menu