Bonden bezorgd over plannen gevangenissen

Bonden bezorgd over plannen gevangenissen ANP

Vakbond FNV Overheid vreest dat er 1900 arbeidsplaatsen verloren gaan door de aangekondigde sluiting van nog meer gevangenissen. De voorgenomen sluitingen zijn volgens de bond onaanvaardbaar en in strijd met eerdere beloftes van de voormalige staatssecretaris van Justitie Fred Teeven. Die zei volgens FNV in 2013 dat er geen verdere sluitingen meer zouden plaatsvinden.

Maandag kondigde minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan dat er de komende jaren nog meer gevangenissen dicht moeten. Daarmee komt hij de politieke belofte hierover niet na, vindt FNV.

De afgelopen jaren is vele tientallen miljoenen euro's op het gevangeniswezen bezuinigd en zijn honderden banen verloren gegaan.

CNV

Vakbond CNV Overheid heeft het over een nieuwe klap voor het personeel. CNV Overheid wil dat de overcapaciteit aan mankracht die ontstaat door het sluiten van nog meer gevangenissen, wordt ingezet om te investeren in kwaliteit van begeleiding van gedetineerden.

,,De afgelopen jaren is er flink bezuinigd op de dagbesteding zoals op bibliotheken en sportbegeleiding, waardoor gevangenispersoneel onder druk staat'', laat CNV-bestuurder Jorick De Bruin weten. De ruimte die er ontstaat door de afname van het aantal gedetineerden, kan volgens CNV hiervoor gebruikt worden. ,,Daarmee kunnen we banen behouden en maken we de samenleving veiliger.''

CNV krijgt veel signalen dat de gedetineerden onder meer vanwege psychische problemen meer individuele begeleiding nodig hebben. Volgens FNV komt de veiligheid voor personeel en samenleving door de nieuwe plannen nog meer onder druk te staan.

Nieuws

Meest gelezen

menu