Boosheid om behoud loon Bouman voor klussen

Boosheid om behoud loon Bouman voor klussen ANP

De politiebond ANPV reageert boos en verontwaardigd op het bericht dat Gerard Bouman 185.000 euro per jaar blijft verdienen. De oud-korpschef van de Nationale Politie gaat de komende 21 maanden tijdelijke klussen verrichten. Ook in de Tweede Kamer klinkt gemor.

Omdat Bouman bij de politie blijft, behoudt hij de schaal die bij de korpschef hoort tijdens deze periode. Hij verliest wel zijn toelages, op één na, schrijft minister Ard van der Steur donderdag aan de Tweede Kamer.

,,Dit is niet uit te leggen'', vindt Fred Driessen, voorzitter van politiebond ANPV (afdeling Amsterdam). ,,Bij de politie hebben we een geldtekort. Van dit jaarsalaris zouden we vier hoofdagenten kunnen betalen. Als een gewone agent zijn ontslag indient, gebeurt er niets. En bij een korpschef wordt een aparte baan gecreëerd.''

Nederlandse Cariben

Van der Steur heeft besloten Bouman onder de regeling te brengen die geldt voor alle ambtelijke topmanagers (regeling TMG). Deze topfunctionarissen hebben twee jaar de tijd om met behoud van salaris naar een andere functie te zoeken, ook als zij voortijdig zijn vertrokken.

Tussentijds moeten ze wel beschikbaar zijn voor tijdelijke klussen. Bouman gaat binnenkort een advies uitbrengen over de politie in de Nederlandse Cariben. Bouman vertrok 1 februari als korpschef. Hij lag onder vuur vanwege de moeizame reorganisatie bij de politie.

De SP vindt de regeling niet fatsoenlijk. ,,Het is een slecht voorbeeld naar de werkvloer toe. Politiemensen zaten jarenlang op de nullijn, er moet worden bezuinigd en politieposten gaan dicht'', zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu