Brand in Nationaal Park De Meinweg is geblust

Brand in Nationaal Park De Meinweg is geblust ANP

Het vuur in Nationaal Park De Meinweg is gedoofd. De brand is uit, zei een woordvoerder van de brandweer in Midden-Limburg. Ook de Duitse brandweer liet vrijdagavond weten dat het vuur uit is. "Er is geen open vuur meer en de brandweer vindt ook geen brandhaardjes meer", aldus het hoofd van de Duitse brandweer Rainer Höckels.

De Nederlandse brandweer houdt vrijdagavond wel nog een peloton ter plaatse. Dat peloton bestaat uit vier bluswagens en enkele waterwagens. Ook de Duitse brandweer staat nog paraat.

Als het zo blijft als vrijdagavond overweegt de brandweer zich zaterdag uit het gebied terug te trekken en alleen bewaking achter te laten. Daarover wordt in de loop van zaterdag beslist. De Meinweg is verboden terrein voor mensen die er niets te zoeken hebben. Er is een noodverordening die de toegang tot het natuurgebied verbiedt. Wie toch door het gebied fietst of wandelt, mag rekenen op een boete.

Duitse brandweerlieden

Volgens de Duitse regio Viersen deden de afgelopen week in totaal zeker 1600 Duitse brandweerlieden mee met het bestrijden van de brand in het Meinweggebied. De samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse brandweerkorpsen verliep zeer goed, zei Rainer Höckels.

Vrijdag werden 300 Duitse brandweerlieden ingezet, tegenover 60 Nederlandse.

De brand brak maandag rond 13.00 uur uit door nog onbekende oorzaak en verwoestte de dagen daarna zeker 200 hectare bos en hei. Als gevolg van rook en koolmonoxide moesten de 4200 inwoners van het naburige Herkenbosch in de nacht van dinsdag op woensdag geëvacueerd worden. Zij mochten donderdagmiddag weer naar huis, nadat de brand grotendeels was geblust.

Nieuws

Meest gelezen

menu