Brandweer vooral druk in Utrecht

Brandweer vooral druk in Utrecht ANP

De brandweer had het tijdens de jaarwisseling in het hele land iets drukker dan vorig jaar. 4525 keer werd hulp ingeroepen. Dat is 94 keer meer in vergelijking met de vorige jaarwisseling. In de meeste regio's zijn de cijfers vergelijkbaar met vorig jaar. Wat opvalt zijn de cijfers van de brandweer in Utrecht. Vorig jaar waren er tijdens de jaarwisseling 311 uitrukken, nu liefst 438.

,,Vorig jaar daalde het aantal uitrukken met 25 procent, mogelijk als gevolg van een strenger vuurwerkbeleid. Uit een eerste inventarisatie lijkt dat aantal zich dit jaar te stabiliseren'', zegt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland vrijdag.

De brandweer was het meest druk met afvalbrandjes, containerbrandjes en brand in bosschages.

Prettige sfeer

Naast Utrecht was de brandweer ook in de regio's Gelderland-Zuid (van 181 naar 216 uitrukken), Zuid-Holland Zuid (van 101 naar 192), Twente (van 89 naar 149) en Amsterdam-Amstelland (van 207 naar 255) drukker dan vorig jaar.

De meeste brandweerkorpsen vonden dat sprake was van een prettige sfeer en gezellig contact met omstanders. Op sommige plekken ging het mis. In Alkmaar werd met vuurwerk gegooid naar de brandweer bij het blussen van een vreugdevuur. In Amersfoort gooide iemand een stoeptegel door het zijraam van een brandweerauto. Bij een ander incident in Amersfoort raakte een brandweerman gewond aan zijn been als gevolg van een vuurpijl. In Purmerend, Nijmegen, Tiel, Enschede, Rotterdam en Katwijk werden brandweermensen bekogeld of gehinderd bij hun werk.

Wevers: ,,Agressie tegen onze brandweermensen is onacceptabel en respectloos. Als samenleving moeten we ons daarom blijven inspannen om deze geweldsincidenten uit te bannen.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu