Bruinvis blijft in Nederlandse Noordzee

Bruinvis blijft in Nederlandse Noordzee ANP

De bruinvis is nog altijd goed te vinden in het Nederlandse deel van de Noordzee. Bij tellingen vanaf land waren er minder bruinvissen gespot, maar vanuit een vliegtuig waren er nog heel veel te zien midden op zee. Het is dus niet zo dat de bruinvissen zich terugtrekken uit Nederlandse wateren, zoals eerder werd gevreesd, meldde de universiteit in Wageningen woensdag. Het is niet duidelijk waarom er weinig bruinvissen aan de kust zijn.

De telling werd afgelopen zomer uitgevoerd. De onderzoekers schatten dat er ruim 41.000 bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee zijn. Een jaar eerder waren het er bijna 77.000, in 2010 kwamen de tellers uit op bijna 26.000 bruinvissen. Dat het aantal zo schommelt, komt waarschijnlijk doordat de dieren ,,enkele tientallen kilometers zijn opgeschoven'' naar Britse of Duitse wateren, zegt onderzoeker Steve Geelhoed.

In de hele Noordzee zijn waarschijnlijk ongeveer 250.000 bruinvissen. Die zitten vooral bij de Doggersbank, een ondiep gebied midden in de Noordzee waar veel voedsel te vinden is.

Nieuws

Meest gelezen

menu