CBS: dubbel zoveel overlijdens in instellingen als verpleeghuizen

Foto: ANP

In instellingen als verpleeghuizen zijn in week 14 (30 maart tot en met 5 april) dubbel zoveel mensen overleden als gemiddeld in de eerste tien weken van 2020. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus overlijden de laatste weken sowieso meer mensen dan gebruikelijk, meldde het CBS al eerder. Dat wordt nog sterker gevoeld in verpleeg- en verzorgingstehuizen en instellingen voor gehandicapten.

In week 14 overleden naar schatting 1485 bewoners van zulke instellingen, terwijl in de eerste tien weken van 2020 nog gemiddeld 797 mensen overleden. Het sterftecijfer is hier dus bijna verdubbeld. In andere huishoudens was het sterftecijfer 1,5 keer hoger dan normaal.

Verontrustende berichten

Vorige week kwamen meerdere verontrustende berichten naar buiten over de uitbraak van het nieuwe coronavirus in verzorgings- en verpleegtehuizen. Zo bleek een Joods zorgcentrum in Amsterdam hard getroffen door het virus, met veel sterfgevallen tot gevolg. Volgens het RIVM was begin april in zeker 40 procent van de 2500 verpleeghuizen in Nederland sprake van coronabesmettingen.

De onderzoekers merken op dat de hogere sterfte in instellingen als verpleeghuizen met enige vertraging volgt op de uitbraak van het coronavirus. Eind februari werd in Nederland de eerste patiënt positief getest op het virus. In verpleeghuizen en andere instellingen begon het aantal sterfgevallen op te lopen in de week van 23 maart. In particuliere huishoudens gebeurde dat al een week eerder.

Schatting

In Noord-Brabant en Limburg is het aantal sterfgevallen in verpleeghuizen en andere instellingen het snelst omhoog gegaan. In Noord-Brabant overleden in de week van 30 maart 324 bewoners van zulke instellingen, bijna drie keer meer dan gebruikelijk. In Limburg lag het sterftecijfer 2,5 keer hoger. In Groningen, Friesland en Drenthe, Zeeland en Flevoland overleden nauwelijks meer bewoners dan normaal.

De onderzoekers benadrukken dat het hier om een schatting gaat. Zij hebben bekeken hoeveel mensen zijn overleden die op 1 januari van dit jaar in een verzorgingshuis of andere instelling woonden. Mensen die na die datum zijn verhuisd naar zo'n instelling zijn niet meegenomen in de cijfers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu