COC: leg lhbti-rechten vast in regeerakkoord

COC: leg lhbti-rechten vast in regeerakkoord ANP

De lhbti-rechten, die eerder zijn vastgelegd in COC's Regenboog Stembusakkoord, moeten een plek krijgen in het regeerakkoord. Dat schrijven COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland (TNN) en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID) op Internationale Coming Out Dag in een brief aan VVD, D66, CDA, ChristenUnie en de informateurs.

"We rekenen er op dat de beloften over lhbti-rechten die namens bijna driekwart van de Kamerleden zijn vastgelegd in ons Regenboogakkoord, zullen worden gerespecteerd en uitgevoerd, ook nu één van de onderhandelende partijen dat akkoord niet heeft getekend", zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

Het nieuwe kabinet kan volgens Oosenbrug een goed begin maken met een inhaalslag op het gebied van lhbti-rechten door het Regenboogakkoord uit te voeren. "Laten we samen zorgen dat we weer voorop gaan lopen in de wereld als het gaat om gelijke rechten, inclusie en acceptatie van mensen ongeacht hun geslachtskenmerken, genderidentiteit, genderexpressie, seksuele oriëntatie of welke grond dan ook. In plaats van de 12e plaats in Europa waar we nu bungelen."

In dat akkoord beloven tien politieke partijen onder meer te zorgen voor concrete maatregelen tegen discriminerend geweld, voor lhbti-acceptatie op school, een meerouderschapswet, wettelijk transitieverlof voor transgenderpersonen, de verankering van lhbti-rechten in de grondwet en een verbod op zogenaamde 'lhbti-genezing'.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu