Campagne tegen criminaliteit haven Rotterdam

Campagne tegen criminaliteit haven Rotterdam ANP

De gemeente Rotterdam, politie, het Openbaar Ministerie (OM) en havenbedrijven beginnen een campagne om mensen die in die haven komen weerbaarder te maken tegen allerlei vormen van criminaliteit, zoals ladingdiefstal en drugs- en mensensmokkel. De campagne Meld Misdaad Anoniem is onderdeel van het programma Integere Haven, waarin OM en het bedrijfsleven samenwerken tegen criminaliteit.

Doel van de nieuwe campagne is enerzijds havenwerkers op te roepen meer attent te zijn op verdachte zaken en anderzijds betrokkenen te waarschuwen niet met criminele organisaties in zee te gaan. ,,Zij hebben havenwerkers vaak nodig omdat de haven anders bijna een onneembare vesting voor ze is’’, licht officier van justitie Loes van der Wees toe. Zo worden er wel eens bedrijfspasjes gebruikt om ergens binnen te komen.

Het OM krijgt soms signalen dat mensen die in de haven komen vaak snippers informatie hebben die ze nu niet goed kwijt kunnen. ,,Die informatie is vaak te weinig om er de politie over te bellen. Ook gaat het vaak om een onderbuikgevoel dat mensen hebben. Wij willen hen in deze campagne informeren over welke signalen ze kunnen waarnemen en doorgeven. En juist die snippers informatie kunnen voor ons soms het volledige plaatje opleveren dat we nodig hebben om actie te ondernemen’’, aldus Van der Wees.

De betrokkenen worden via de campagne gewezen op de mogelijkheid eventuele tips en informatie door te geven aan Meld Misdaad Anoniem. Daar zijn medewerkers speciaal getraind over vormen van criminaliteit in de haven, zodat die de juiste vragen kunnen stellen. Ook is er een informatiepakket voor bedrijven om hun werknemers voor te lichten en te betrekken bij de bestrijding van criminaliteit in de haven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu