Celstraf voor plaatsen nepbom Joods restaurant HaCarmel

Celstraf voor plaatsen nepbom Joods restaurant HaCarmel ANP

De 46-jarige Hassan N. is woensdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk wegens het plaatsen van een nep-explosief bij het Joodse restaurant HaCarmel. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechtbank achtte bewezen dat N. de nepbom, een witte doos met daarin onder andere elektriciteitsdraden, op 14 januari in het portiek van het Amsterdamse restaurant heeft geplaatst. De vingerafdrukken van N. waren op de doos aangetroffen, evenals zijn DNA op de elektriciteitsdraden. Ook komen zijn persoonskenmerken overeen met de persoon die op camerabeelden is vastgelegd. De straf is ook voor het versturen een antisemitische dreigbrief aan een buurtbewoonster in januari 2019.

De advocaat van de eigenaren van HaCarmel vertelde tijdens de zitting twee weken geleden dat de nepbom het zevende antisemitische incident rond het restaurant in 2,5 jaar was. Vorige week was bij de Amsterdamse rechtbank nog een (niet-inhoudelijke) zitting tegen een 31-jarige man die wordt verdacht van brandstichting en het inslaan van ruiten bij het restaurant in mei. Dit is dezelfde man die in 2017 voor soortgelijke feiten is veroordeeld. Deze zaak wordt op 17 november door de rechtbank inhoudelijk behandeld.

Nieuws

menu