Coalitie wil tóch extra geld voor de zorg: minder regeltjes en meer powernaps

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de waardering van zorgmedewerkers. Foto: ANP/Sem van der Wal

De coalitiepartijen willen dat het kabinet bekijkt of er tóch ruimte is om zorgpersoneel structureel beter te waarderen. De VVD stelt voor om regels in de zorg te schrappen, startsalarissen te verhogen en meer geld uit te trekken voor gezond eten en powernaps tijdens nachtdiensten.

Woensdagmiddag praat de Tweede Kamer over de salarissen in de zorg. De coalitiepartijen zijn tegenstander van structureel extra salaris, bovenop de bestaande loonsverhogingen. ,,Maar er is altijd ruimte voor verbetering’’, zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. ,,Het begint met meer werkplezier, minder afvinklijstjes, meer ondersteuning bij opvang van je kinderen, meer waardering voor onregelmatige diensten. Ook zaken als het beschikbaar stellen van gezond eten en powernaps tijdens nachtdiensten.’’

Startsalaris en doorgroeimogelijkheden

In sommige gevallen kunnen de lonen wel omhoog, stellen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De coalitiepartijen noemen daarbij het ‘startsalaris bij sommige functies’ en betere ‘doorgroeimogelijkheden’. ,,Ik hoor graag van het kabinet of daar knelpunten zitten en hoe je die salarissen gericht, structureel kunt verbeteren’’, zegt Dijkhoff. Hij wil niet álle lonen in de zorg verhogen. ,,Dan gaan de premies gierend omhoog. Ik denk niet dat mensen daar op zitten te wachten.’’

Dat de regeringspartijen nu met een gebaar richting de zorg komen, heeft te maken met de ‘wegloopactie’ van vorige week. Tweede Kamerleden van de coalitie verlieten toen vroegtijdig het parlement om zo niet te hoeven stemmen over een PVV-motie voor een structurele loonsverhoging in de zorg. Dat leidde tot een storm van kritiek.

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma vindt nog altijd dat een structurele salarisverhoging voor de zorg niet nodig is. ,,De salarissen in de zorg stijgen al, en die stijgen structureel’’, zegt Heerma. ,,De overheid heeft de afgelopen jaren miljarden bijgedragen aan loonstijgingen in de zorg. Andere publieke sectoren stonden op de nullijn, dat gold niet voor de zorg.’’ Volgens ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers gaat ‘waarderen niet alleen om een hoger salaris’.

Markconforme loonontwikkeling

Dinsdagavond liet het kabinet nog aan de Tweede Kamer weten dat er op dit moment geen ruimte is voor een extra structurele loonsverhoging voor alle medewerkers in de zorg. De reden: de economische ontwikkelingen en onzekerheden. 

Volgens het kabinet is er sprake van ‘een robuuste systematiek’, waardoor de salarissen in de zorg nu al stijgen. Ieder jaar trekt de overheid geld uit om die loonsverhoging te financieren. Dat geld zit in het potje ‘Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling (OVA)’. In 2020 ging het om 1,1 miljard euro. Vanwege de economische crisis zal het OVA-bedrag in 2021 waarschijnlijk flink lager liggen. Het kabinet zou ervoor kunnen kiezen om dat bedrag dan alsnog op te hogen, zodat de zorgsalarissen in bepaalde sectoren niet minder hard gaan stijgen.

Stemming over PVV-motie

Woensdag wordt alsnog gestemd over een motie van de PVV, waarin wordt gevraagd om structureel extra salaris voor zorgmedewerkers. Vorige week ging de stemming over die motie niet door. De coalitiepartijen zullen vandaag tegen de motie stemmen, zo hebben ze aangekondigd. Het kabinet zal waarschijnlijk op Prinsjesdag bekendmaken of er iets extra's voor de zorg in het vat zit.

Nieuws

Meest gelezen

menu