College Geldermalsen biedt excuses aan

College Geldermalsen biedt excuses aan ANP

Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen heeft dinsdagavond haar excuses aangeboden voor de manier waarop vorig jaar de besluitvorming is gelopen rond de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. De burgers zijn daar niet tijdig bij betrokken, zo zei zij tijdens een gemeenteraadsvergadering. Buiten de raadszaal kwam het niet tot de gevreesde nieuwe rellen.

De Vries zegde toe dat het college van burgemeester en wethouders niet meer met een nieuw voorstel voor een vluchtelingenopvang zal komen zonder dat er gedegen overleg met de burgerij is geweest.

Na drie uur debat over besluitvormingsproces en geheimhouding diende de VVD samen met twee lokale fracties een motie van wantrouwen in tegen het college van B en W. De motie van wantrouwen werd door een raadsmeerderheid afgewezen.

School

De burgemeester had in de aanloop naar de gemeenteraadsvergadering een noodbevel uitgevaardigd. Daarin staat onder meer dat de gemeente verdachte personen weg kon houden uit een straal van honderd meter rond de school waar de vergadering plaatsvond in een geïmproviseerde raadszaal in de aula. Daar was plaats voor vierhonderd inwoners van de Gelderse gemeente die de vergadering wilden volgen.

De gemeente vreesde voor nieuwe ongeregeldheden naar aanleiding van oproepen op sociale media. Er stonden aan het begin van de vergadering honderden mensen buiten de school. Soms werd er wat vuurwerk afgestoken, maar tot grote ongeregeldheden zoals in december kwam het niet.

Nieuws

Meest gelezen

menu