Comité 4 en 5 mei omarmt meezingplan Claudia de Breij

Comité 4 en 5 mei omarmt meezingplan Claudia de Breij ANP

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Bevrijdingsfestivals hebben het initiatief van Claudia de Breij omarmd om op 5 mei, om 16.55 uur het lied Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy door heel Nederland te laten klinken. Het comité nodigt alle radiozenders uit om het lied op exact dat tijdstip uit te zenden.

Roxeanne Hazes heeft op verzoek van het Nationaal Comité een eigen versie van het nummer gemaakt. Ook alle beiaardiers zijn gevraagd om het nummer om 16.55 uur te spelen. De Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging meldt dat de beiaardiers van onder meer de Martinitoren in Groningen, de Peperbus in Zwolle en de St. Bavokerk in Haarlem het nummer ten gehore brengen.

De grootse herdenkingsactiviteiten en -festivals die gepland stonden voor 4 en 5 mei kunnen niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Toch wil het Nationaal Comité dit jaar stilstaan bij de bevrijding en 75 jaar vrijheid en heeft het land opgeroepen om met ideeën te komen. Het initiatief van De Breij past helemaal in deze geest, vindt de organisatie.

Alternatieve invulling

Ook voor andere tradities rond 4 en 5 mei is een alternatieve invulling gezocht. Zo vindt in miniatuurpark Madurodam op 4 mei wel de Nationale Kinderherdenking plaats. Maar in plaats van lijfelijk aanwezig te zijn, kunnen kinderen een bloem bestellen die ze bij het stiltemoment om 20.00 uur vertegenwoordigt. Onder meer NPO-dj Wouter van der Goes is als ambassadeur van Madurodam wel lijfelijk bij de herdenking aanwezig.

Diverse toneelstukken die op 4 en 5 mei gepland stonden, worden op alternatieve wijze opgevoerd. Zo is van de toneelversie van De Aanslag van Harry Mulisch een hoorspelversie gemaakt die na de twee minuten stilte in het NPO Radio 5-programma Volgspot zal worden uitgezonden. De monoloog Waterman van Helmert Woudenberg, gebaseerd op de ervaringen van een Joodse onderduiker tijdens de oorlogsjaren, wordt gelivestreamd vanuit het Betty Asfalt Complex in Amsterdam waar de voorstelling oorspronkelijk gespeeld zou worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu