Commando's hebben eindelijk hun Willems-Orde

Commando's hebben eindelijk hun Willems-Orde ANP

Het Korps Commandotroepen (KCT) heeft dinsdag de Militaire Willems-Orde ontvangen. Koning Willem-Alexander hechtte op het Binnenhof de versierselen van de hoogste en oudste dapperheidsonderscheiding van ons land aan het vaandel van het Korps.

De commando's worden geëerd voor hun ,,uitstekende daden die getuigen van moed, beleid en trouw'' tijdens hun inzet in Afghanistan tussen 2005 en 2010, zei minister Jeanine Hennis van Defensie. Het keurkorps van de landmacht krijgt hiermee volgens oud-KCT-commandant Jan Swillens ,,de waardering die we verdienen''.

Bij de operaties in Afghanistan zijn vrijwel alle leden van het Korps ingezet. De commando's voerden hier meer dan 170 operaties uit waarbij meer dan 110 gevechten plaatsvonden, aldus de koning. ,,Wie de verhalen hoort, heeft diep ontzag." In die 5,5 jaar sneuvelde een commando en raakten acht gewond.

Special forces

Volgens de koning kunnen de commando's ,,zich meten met de beste special forces in de hele wereld''. Het werk van de groene baretten kan het beste omschreven worden als ,,vechtend verkennen''. Zij voerden hun werk uit onder de zwaarste omstandigheden in ,,het wilde zuiden van een verscheurd land''.

Het was voor het eerst sinds 1947 dat een Nederlandse eenheid de onderscheiding ontving. Wel kregen de afgelopen jaren twee leden van het KCT al een Militaire Willems-Orde. In 2009 ontving Marco Kroon de onderscheiding en twee jaar geleden was Gijs Tuinman aan de beurt. Allebei werden ze geëerd vanwege hun inzet in Afghanistan.

Bij de ceremonie dinsdag waren geen commando's aanwezig die nog operaties uitvoeren. Hun identiteit wordt zoveel mogelijk geheim gehouden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu