Concurrent mag meer schildklierpillen leveren

Concurrent mag meer schildklierpillen leveren ANP

Vanwege het naderende tekort aan Thyrax-tabletten voor schildklierpatiënten mag een concurrent meer medicijnen gaan leveren. Medicijnfabrikant Merck heeft toestemming gekregen voor het leveren van ruim een miljoen verpakkingen met Euthyrox, om te voorkomen dat daar tekorten gaan ontstaan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft dat woensdag laten weten.

De voorraad Euthyrox komt uit Frankrijk. De verpakking is in het Frans, maar de tabletten zelf zijn precies gelijk aan de pillen die in Nederland worden verkocht. De apotheek levert een Nederlandse bijsluiter. Binnen een paar maanden moet Euthyrox in een Nederlandstalige verpakking beschikbaar zijn.

Thyrax is de komende maanden niet of nauwelijks leverbaar. Dat komt doordat de productie verhuist van Oss naar Duitsland. Ruim 300.000 gebruikers moeten overstappen op andere schildkliermedicijnen, zoals Euthyrox. Het dreigende tekort leidt tot een run op apotheken.

Zeven op de tien schildklierpatiënten slikt Thyrax, twee op de tien neemt Euthyrox. De anderen gebruiken andere middelen. De tabletten zijn bedoeld voor mensen die last hebben van een trage schildklier. Die aandoening kan leiden tot overgewicht, vermoeidheid, traagheid en andere klachten.

Nieuws

menu