Consulaat Istanbul dicht om terreurdreiging

Consulaat Istanbul dicht om terreurdreiging ANP

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft wegens een mogelijke terreurdreiging het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul woensdagochtend gesloten. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

,,Over de aard van de dreiging en de informatie die daaraan ten grondslag ligt, kunnen we om voor de hand liggende redenen geen verdere mededelingen doen'', zegt Koenders.

Op het moment van de ontruiming waren de consul-generaal en ongeveer veertig stafleden aanwezig. Zij zetten hun werk zo veel mogelijk voort vanuit alternatieve locaties, laat Buitenlandse Zaken weten. ,,De veiligheid van mijn medewerkers en van de bezoekers van onze kanselarijen heeft de hoogste prioriteit'', aldus Koenders.

Bomaanslag

De minister adviseert Nederlanders in Istanbul de directe omgeving van het consulaat-generaal te mijden en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Zaterdag was er nog een bomaanslag in de Turkse stad. Daardoor kwamen vijf mensen om en raakten 36 mensen gewond.

IS

De dader had volgens de Turkse autoriteiten banden met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Turkije heeft na deze aanslag de veiligheidsmaatregelen verscherpt.

Duitsland sloot vorige week al zijn diplomatieke vestigingen in Turkije vanwege de terreurdreigingen. Het gaat onder meer om de ambassade in Ankara en het consulaat in Istanbul.

Veiligheidsrisico's

In het reisadvies van Buitenlandse Zaken over Turkije staat dat er veiligheidsrisico's zijn: ,,Er geldt voor het hele land een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dit komt door de opgelaaide strijd tegen de terroristische organisatie PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en de strijd tegen groepen als IS in Irak en Syrië. Ook Europeanen en Europese objecten kunnen doelwit zijn.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu