Corona-onderzoek uitgebreid met 1 miljoen bloedtests

Corona-onderzoek uitgebreid met 1 miljoen bloedtests ANP

Bloedbank Sanquin gaat 1 miljoen bloedtests inzetten voor onderzoek naar immuniteit en antistoffen van het coronavirus. Het lopende onderzoek wordt zo flink uitgebreid, meldt de organisatie.

De nieuwe tests zijn besteld in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid. Zorgminister Hugo de Jonge en testgezant van het kabinet Feike Sijbesma brachten dinsdag een bezoek aan Sanquin om de komst van de tests te markeren.

Het onderzoek richt zich op groepsimmuniteit. Als meer mensen zoveel antistoffen opbouwen dat ze immuun zijn voor een ziekte, wordt de kans op verspreiding kleiner. De resultaten van het onderzoek zijn dan ook belangrijk voor de afbouw van de 'intelligente lockdown'.

Antistoffen

Het gaat om een bloedtest die aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus aantoont als iemand besmet is geraakt. Die stoffen zorgen ervoor dat mensen minder vatbaar zijn als ze het virus nog een keer tegenkomen. Uit het lopende onderzoek met behulp van die tests bleek eerder dat zo'n 3 procent van de onderzochte bloed- en plasmadonoren antistoffen hebben opgebouwd tegen het virus.

Dit zou zich vertalen naar enkele honderdduizenden mensen in Nederland. Het onderzoek wordt gedaan onder willekeurig geselecteerde bloeddonoren die representatief zijn voor de bevolking.

Nieuws

Meest gelezen

menu